donderdag 22 mei 2014


boekverslag de hond met de blauwe tong


korte samenvatting

Het boek bestaat uit vijf korte verhaaltjes van de ik-persoon. In hoofdstuk een is het Pasen en moet de ik-persoon naar de kerk maar omdat hij niet gelovig is, krijgt hij daar ruzie over met zijn vader.

Hoofdstuk twee gaat over dat tijdens de mobilisatie, een officier in huis komt en dat hij alleen maar op de bank zit en het eten op eet.

Hoofdstuk drie is de titel van het boek en gaat over dat de ik-persoon een bloemist naar huis brengt en dat hij tijdens de rit allemaal flash backs heeft naar vroeger. Hoe gemeen zijn vader was en dat hij dood moet.

Hoofdstuk 4 gaat over dat de ik-persoon schilder is geworden en dat hij een oude kennis van de familie na gaat tekenen.

Hoofdstuk 5  gaat weer over de jeugd van de ik-persoon en dat hij gaat vissen met zijn vader. Hij steekt per ongeluk zijn hand in een wespennest, en zijn vader word gestoken. Ze besluiten daarna om naar huis te gaan.

De kaft

Op de kaft die ik heb gemaakt, zie je een hond met een blauwe tong. Dit heb ik gedaan omdat het boek zo heet. Op de achter grond zie je een jongetje naast zijn vader staan. Ik heb dat zo gedaan omdat het boek gaat over de relatie over vader en zoon. En hoe dat zijn verdere leven heeft gevormd. De kleuren zijn wat donkerder zodat het er wat saaier uitziet. Kinderen zullen dit boek dan niet zo snel kiezen. Ook staat er een leeftijd op zodat ze in ieder geval gewaarschuwd zijn. De leeftijd is zo hoog, omdat het boek een beetje saai is en daar moet je wel doorheen kunnen lezen.

Op de achterkant van het boek heb ik een plaatje bij elk hoofdstuk. Bij hoofdstuk een heeft hij ruzie met zijn vader. Bij hoofdstuk twee komt er een
officier in huis. In hoofdstuk 3 brengt de hoofdpersoon iemand naar huis. In hoofdstuk vier is de hoofdpersoon schilder geworden, en in hoofdstuk vijf gaat hij vissen met zijn vader.

Stijl

De stijl van het boek is best saai omdat het lange zinnen zijn met veel details. Ook is het een beetje ouderwets geschreven. Waardoor het lastig was om het boek uit lezen. Vaak was het boek onbegrijpelijk. Ik zou niemand dit boek aanraden om dit boek lezen. Een voorbeeld van zo'n lastige zin is: ''Hij zat in zijn stoel en keek met een psychische blik naar het konijn.''
 

E-mail aan een personage

hey ik-persoon,
Ik heb over je leven gelezen, en ik vond je leven best wel ingewikkeld. Ik zou je daarom een aantal vragen willen stellen. Haat je je vader echt? Waarom haat je je vader eigenlijk zo?Heb je je vader uiteindelijk nog vermoord? Waarom ben je eigenlijk kunstenaar geworden? Hoe heet je eigenlijk?
Groetjes Gerrieke


Hoi Gerrieke,
Ik vind het leuk dat je over me hebt gelezen. En mijn leven is inderdaad best wel ingewikkeld. Ik zal proberen zo goed mogelijk antwoord te geven. Ik haat mijn vader echt en dat zal ik ook altijd blijven doen, hij heeft mijn leven verpest. Hij heeft de baas over me gespeeld, me uitgescholden en gezegd dat ik gestoord ben. Ook zei hij dat ik zijn zoon niet was omdat ik niet meer naar de kerk ga. En hij vond het al helemaal erg dat ik kunstenaar ben geworden. Ook al haat ik hem, ik wil niemand vermoorden, dat is onmenselijk. Ik heb hem dus niet vermoord. Ik ben kunstenaar geworden omdat ik vroeger thuis niks mocht en kon. Mijn vader verbood het omdat het niks voor jongens was om je gevoelens te laten zien. Toen ik uit huis ging wilde ik doen wat nooit mocht en ik vond het zo leuk dat ik ermee ben doorgegaan. Mijn naam is Frank.
Groetjes Frank

 

3 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit Gerrieke, goed dat het is gelukt om deze opdracht te maken met zo'n lastig boek!
    Marjelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je ziet dat je veel tijd aan hebt besteedt, je hebt het verhaal goed samengevat!
    Groetjes Imme

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er zeker heel mooi uit, goed gedaan :)

    BeantwoordenVerwijderen